Skip to content
  • Αρχικη
  • Προϊοντα
    • Προϊοντα
    • Που θα τα βρειτε
  • Εταιρια
    • Ποιοι Ειμαστε
    • Οραμα
    • Αξιες
    • Αποστολη μας
    • Μοναδες παραγωγης
  • Επικοινωνια
  • Blog
Menu
  • Αρχικη
  • Προϊοντα
    • Προϊοντα
    • Που θα τα βρειτε
  • Εταιρια
    • Ποιοι Ειμαστε
    • Οραμα
    • Αξιες
    • Αποστολη μας
    • Μοναδες παραγωγης
  • Επικοινωνια
  • Blog

Διατήρηση των Αυγών στο Σπίτι

Packing of white eggs

Συμβουλές για τη Διατήρηση των Αυγών στο Σπίτι

1. Αποθήκευση στο Ψυγείο:

  • Τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο για να διατηρούν τη φρεσκάδα τους. Η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι 3-4°C.
  • Τοποθετήστε τα αυγά στη συσκευασία τους ή σε ειδική αυγοθήκη στο κύριο μέρος του ψυγείου, όχι στην πόρτα. Η θερμοκρασία στην πόρτα μεταβάλλεται συχνά λόγω του ανοιγοκλεισίματος.

2. Διατήρηση στη Συσκευασία τους:

  • Αφήστε τα αυγά στη συσκευασία τους από το κατάστημα. Η συσκευασία προστατεύει τα αυγά από απορρόφηση ανεπιθύμητων οσμών και γεύσεων από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο.

3. Αποφυγή Επαφής με Νερό:

  • Μην πλένετε τα αυγά πριν τα αποθηκεύσετε. Το πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει τη φυσική προστατευτική επικάλυψη (επιδερμίδα) του αυγού, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

4. Έλεγχος Φρεσκάδας:

  • Για να ελέγξετε τη φρεσκάδα ενός αυγού, μπορείτε να το βάλετε σε ένα ποτήρι με νερό. Φρέσκα αυγά βυθίζονται και μένουν στο πλάι, ενώ τα παλαιότερα αυγά επιπλέουν ή στέκονται όρθια.

5. Κατανάλωση σε Χρονικό Διάστημα:

  • Καταναλώστε τα αυγά εντός 3-5 εβδομάδων από την αγορά τους για καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια.

6. Σωστή Χρήση:

  • Χρησιμοποιήστε τα αυγά κατά την ημερομηνία λήξης ή πριν από αυτή. Για ωμά αυγά, πάντα να σπάτε κάθε αυγό σε ξεχωριστό μπολ πριν το χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε τη φρεσκάδα και την ποιότητά του.

7. Χρήση Υπολειμμάτων:

  • Αν περισσέψουν αυγά από κάποια συνταγή (π.χ., μόνο ασπράδια ή κρόκοι), μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Τα ασπράδια διατηρούνται για περίπου 2-4 ημέρες και οι κρόκοι για 1-2 ημέρες.

8. Κατάψυξη:

  • Μπορείτε να καταψύξετε τα αυγά για μακροχρόνια αποθήκευση. Σπάστε τα αυγά και ανακατέψτε τα ελαφρά (χωρίς να προσθέσετε αέρα), έπειτα τοποθετήστε τα σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία κατάψυξης. Σημειώστε την ημερομηνία αποθήκευσης. Τα αυγά στην κατάψυξη διατηρούνται για περίπου 6 μήνες.

9. Αποφυγή Άμεσης Έκθεσης:

  • Αποφύγετε την αποθήκευση των αυγών κοντά σε τρόφιμα με έντονες οσμές, όπως κρεμμύδια ή σκόρδο, καθώς τα αυγά μπορεί να απορροφήσουν αυτές τις μυρωδιές.

10. Αποθήκευση Υπόλοιπων Τροφών:

  • Μην αποθηκεύετε τα αυγά κοντά σε τρόφιμα που είναι πιθανό να μολυνθούν, όπως ωμά κρέατα ή ψάρια. Κρατήστε τα αυγά μακριά από πιθανούς κινδύνους μόλυνσης για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε τα αυγά σας φρέσκα και ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.